Jul
20
2011

Små stunder, stora ögonblick

Semester och mer tid till annat, till sånt som vi kanske normalt inte lägger ner någon tid på alls, så som bär och svampplockning, små promenader i skog och mark, paddling, segling, vandring i fjäll, eller endast en god bok i hängmattan. Vad vi än väljer att göra så har vi möjlighet att ställa oss frågan; vad är det som jag uppskattar i detta, får behållning utav i stunden och vad är det som dröjer sig kvar när aktiviteten är avslutad?  Är det antal svampar eller bär, tillryggalagd sträcka med segelbåten på kortast tid, avverkad terräng i fjällen per timme, eller antal böcker i hängmattan?
Förhoppningsvis har vi möjlighet att svara nekande till dessa frågor och i stället mena att de är de små stunderna av välbefinnande, när vi befinner oss mitt i det vi gör utan att ifrågasätta eller prestera, när vi endast är ett med det vi har för händerna som skapar det stora ögonblicken vi minns.

Det kan vara det lilla barnets häpnad över den söta smaken av att äta sitt första vildhallon, eller den vuxnes stilla reflektion över tystanden i den sakta svampturen, där lika många stopp sker av fascination för andra växter, spår av djur eller ljud som av den goda sommarkantarellen.  Eller antal gånger som vi lyfter ögonen från texten i boken vi nu läser för att låta det nyss lästa sjunka in lite djupare.

Jag tror att vi alla vet att det är just i dessa stunder vi njuter, blir till, bara får finnas och vara och kanske endast då får tillfälle att möta något nytt, såväl i som utanför oss själva.  Detta sker endast då vi inte styrs av det vardagliga tempot som så invant annars automatiskt för oss vidare till nästa av måsten.

Fortsätt gärna och följ Ola och hans adept när hon övar för att öka förmågan att leva livet på så vis att varje ny liten stund blir ett tillfälle för att uppleva ett stort ögonblick.

Allt gott

Related Posts

About the Author: Tomas Nilsson

Diplomerad Mindfulness instruktör, samtalsterapeut, coach och handledare med mer än 14 års erfarenhet av att arbeta med individer och grupper med personlig och professionell utveckling. Tomas designar utbildningar och föreläser inom Mindfulness, Det coachande ledarskapet och mångfaldsfrågor.

Leave a comment