Jul
4
2011

Dags att koppla (ur?) av

Allt fler får svårt att verkligen koppla av på semestern. Den första veckan på semestern, eller i värsta fall alla veckor, går åt till att febrilt försöka hitta ett annat tempo, men risken ökar för allt fler att den efterlängtade semesterkänslan uteblir.

Mindfulness är ett oerhört effektivt verktyg att ta till då vi i dag bokstavligen behöver koppla ur för att koppla av. Testa gärna dig själv, hur pass uppkopplad du är, genom att lägga ifrån dig mobiltelefonen under ett dygn, skriv ned dina tankar och iakttagelser runt omkring detta, svårigheter och nya kanske fantastiska upplevelser. Om svårigheterna överväger det sköna i att får lugn och ro så befinner du dig i farozonen för ett ständigt behov av att vara nåbar vilket antagligen reflekteras i allt för höga kortisolhalter.

Läs och följ gärna Ola Schenström i DN, där en semesterfirare får hjälp att varva ned med övningar och verktyg inom mindfulness.

Vill du ha hjälp med komma igång med meditation, eller att avgöra om du utsätter dig för ohälsosam stress? Eller bara bli bättre på att slå av och på när du själv önskar?

Tveka inte att kontakta mig via mail eller telefon.

Eller läs om nästa kurstillfälle med start den 21 september.

Önskar alla läsare en urkopplad sommar

Allt gott

Related Posts

About the Author: Tomas Nilsson

Diplomerad Mindfulness instruktör, samtalsterapeut, coach och handledare med mer än 14 års erfarenhet av att arbeta med individer och grupper med personlig och professionell utveckling. Tomas designar utbildningar och föreläser inom Mindfulness, Det coachande ledarskapet och mångfaldsfrågor.

2 Comments + Add Comment

  • Bra och behövligt med mindfulness-serien i DN! Viktigt att det kommer fram, att mindfulness inte bara är en avslappningsteknik, utan uppmärksamhet/medvetenhet om kroppen, tankar och känslor i varje stund. När vi noterar våra upplevelser(både “negativa”och “positiva”), tillåter dem (accepterar dem) och är vänliga mot dem, kan vi sedan välja att agera så klokt som möjligt, för vårt och andras bästa. Medkänsla och mindfulness hör ihop.

    • Håller med dig, Maria. Visst kan man bli avslappnad av att meditera men det är snarar en positiv bieffekt. För att meditera för mer medveten närvaro behöver vi mod att vakna upp och se saker på ett nytt och nyfiket sätt.
      Allt gott

Leave a comment