Dec
20
2011

Julefrid

Blev i dagarna ombedd att svara på några snabba frågor om julen, julfrid och ensamhet i P4 Radio Västmanland. Mitt främsta råd är att en gång för alla göra upp med förställningen om den perfekta julen, den finns nämligen inte, och har antagligen aldrig funnits. Antingen har den funnits hos oss som en fantasi som barn, om hur det egentligen borde ha varit, eller så har vi förvrängt och romantiserat bilden av vår barndoms jular.

Om vi inte ser detta så kommer vi för alltid att vara bundna till en romantisk föreställning om att de yttre betingelserna ska behöva vara på ett specifikt sätt för att vi ska bli tillfredsställda. Och så länge vi inte har en diktators makt att införa just våra drömlika föreställningar om hur vi tror att vi skulle vilja ha det på julen, så bör vi inse att det alltid kommer att behövas förhandlingar och kommunikation om hur vi ska fira jul. Det finns inte och har aldrig funnits något rätt sätt att fira jul på, endast olikt traderade seder som lagt mönster i vårt inre om hur det sedan därför måste vara.

Så varför inte ta chansen och försöka lägga ny räls, nya spår och mönster som kan traderas i framstigande led till barn och barnbarn?
Jag tar och gör ett försök i år med en nysatsning, väljer att lägga de mesta av mina julklappspengar på en gåva via SOS Barnbyar. På så vis lägger jag pengar där det kommer till bättre nytta och samtidigt genererar jag mer julfrid hemma genom att stå för ett större lugn då jag vilar från julrushens stressande atmosfär.

För alla som inte valt sin ensamhet till jul rekommenderar jag att söka upp någon familj att bli inbjuden till. Det blir dubbel glädje, då du får någon att dela din jul med och familjen får känna att de får hjälpa till, och det vill vi. För alla vill vi innerst inne göra gott och dela med oss av det vi har till andra.  Finns ingen sådan familj, välj då gärna någon av de offentliga institutionerna som Frälsningsarmen, Svenska kyrkan eller Stadsmissionens julluncher att delta i. Ge er då övningen att söka kontakt med någon ni inte känner, för att dela någon tanke med varandra.

Till oss alla skulle jag vilja ge följande övning: välj någon eller något beteende hos någon som ni år efter år brukar irriterar er på. Börja att träna redan nu. Sätt er ner och andas och föreställer vad den personen gör just nu, och vad den känner just nu, kanske just inför julen. Vilka föreställningar och förväntningar har han eller hon inför den kommande högtiden? Fråga dig själv vad du tror att den här personen skulle vilja mest av allt och föreställ dig att du ger henne eller honom det, och föreställ dig också en reaktion. Alla vill vi innerst inne vara lyckliga och känna oss behövda och älskade av någon. Sänd därför lite kärleksfull vänlighet till den här personen i ditt inre, om det går och önska er alla som kommer firar jul tillsammans just detta, att få vara lyckliga, tillfreds med er själva och andra. Önska och omfamna att vi alla förmår att känna kärlek och värme för andra.

Allt gott och julefrid till er alla

 

Leave a comment